Calidris eiken fineer en materiaalverzorging

Alle houten elementen in Calidris zijn gefineerd met massieve hoekenranden van eiken fineer. In vergelijking met massief hout zorgt eiken fineer voor een meer egale kwaliteit met mooiere nerven en een fraaier verloop van structuren. Daarnaast is de houten plaat stabiel en werkt deze niet. Massief hout is een levend materiaal, dat als gevolg van luchtvochtigheid en temperatuur zal werken. Om massief hout stabieler te maken, worden veel smalle stroken hout op elkaar gelijmd.

Wij kozen voor het gebruik van eikenhout; een mooi eiken fineer met duidelijke nerven en structuur. Er is een natuurlijke variatie per boom, die afhangt van hoe dicht het fineer bij de kern van de stam of bij de bast heeft gezeten en waar de boom heeft gestaan. De boom onttrekt mineralen uit de grond, die zich afzetten als een donkere laag in de nervenstructuur van de boom. Deze zogeheten mineraalstrepen zijn afhankelijk van de plek waar de boom heeft gestaan en kunnen derhalve variëren. Deze natuurlijke variatie is een kwaliteit en precies datgene, dat een natuurproduct onderscheidt van industriële imitaties, zoals folie, laminaat en melamine. Het betekent echter ook dat de producten die u bestelt kunnen afwijken qua kleur. Die kleurverschillen zullen naar verloop van tijd kleiner worden, als gevolg van blootstelling aan zonlicht.

Wat is eiken fineer

Eiken fineer bestaat uit 0,4 mm dunne repen hout, die onder druk op een houtvezelplaat worden geperst. De houtvezelplaat wordt teruggeschuurd naar 15 mm, zodat het eindproduct 16 mm dik is. Al het Calidris-hout komt uit duurzame bosbouw binnen de EU en 95-98% van het hout komt uit Kroatië.

 

Het fineer wordt gesorteerd in verschillende kwaliteiten, van A tot D. Dansani gebruikt alleen A-kwaliteit eiken fineer voor de voorkanten van fronten en corpus en B-kwaliteit voor zichtbare zijden van de achterkant van fronten en de binnenkant van kasten.

A-kwaliteit bestaat uit:

Primair kwartiers gezaagd eiken fineer, dat loodrecht op de jaarringenstructuur in het hout is gezaagd. Daarmee wordt een lineaire, egale nervenstructuur gecreëerd. Er kunnen verse knoesten van max. Ø6 mm in de fineer zitten, waardoor er geen barsten in het hout voorkomen. De fineerstroken met een breedte van 60-120 mm zijn aan de rand aan elkaar gelijmd.

B-kwaliteit bestaat uit:

Gemengd kwartiers en dosse gezaagd, dat parallel aan de dwarsdoorsnede in het hout is gezaagd. Dat geeft meer variatie in de nerven en creëert een vlamtekening. Er kunnen vaste knoesten van max. Ø15 mm voorkomen, waardoor er een barst in het hout kan zitten, maar er geen structurele breuken in het eiken fineer rond de knoest voorkomen. Fineerbanen van variërende breedtes worden met een zig-zag lijmdraad aan de achterkant aan elkaar bevestigd.

Kleurvariaties

Wij bieden een zeer breed palet van 6 verschillende kleuren eiken fineer, die allemaal uit dezelfde ruwe fineer worden gehaald. We slaan ze op in een zogeheten ”dark room” om veranderingen door de inwerking van zonlicht te voorkomen. Voor elke afgegeven bestelling worden de betreffende componenten naar onze partner gestuurd, die de oppervlakten volgens onze voorschriften kleurt en beitst. Daardoor is de levertijd 5 weken, maar weet u zeker dat wij controle hebben over zowel het ruwe eiken fineer als over het eindresultaat en kunnen wij een breed assortiment met veel kleuren aanbieden.

Of, als je iets anders wilt, kun je exact de kleur kiezen die je wilt en een uniek en mooi door en door geverfd fineer krijgen.