Duurzaamheid en het milieu

Duurzaamheid is iets waar we vandaag de dag allemaal rekening mee moeten houden. De badkamer is een van de ruimtes in huis die de meeste energie verbruiken. Daarom is dat een goede plek om te beginnen als u duurzamer wilt leven.

Duurzaamheid - wanneer verantwoordelijkheid een plicht is

Bij Dansani vinden we het vanzelfsprekend dat wij verantwoordelijkheid nemen voor het milieu. Daarom hebben wij verschillende opties die helpen bij het ontlasten van het milieu. Zo komt al onze houtfineer bijvoorbeeld van duurzame Europese bosbouw. Verder hanteren wij een duidelijk en effectief beleid met betrekking tot hergebruik en reductie van verspilling bij de productie.

Duurzaamheid betreft echter niet alleen het milieu. Daarom vinden we het ook erg belangrijk, dat we als werkgever ethisch juist handelen met betrekking tot het arbeidsmilieu en arbeidsrecht. Dat geldt niet alleen intern; we selecteren onze leveranciers op basis van de manier waarop ze hun bedrijf milieutechnisch runnen en op basis van de werkomstandigheden voor hun werknemers.

Milieu, duurzaamheid en klimaat

Dansani ontwikkelt en produceert producten voor de badkamer. Terwijl we vasthouden aan onze meer dan 40-jarige traditie van kwaliteit en goed vakmanschap, willen we op basis van gezonde ondernemerszin onze inzet voor het milieu en het klimaat voortdurend beoordelen.

We nemen verantwoordelijkheid voor het milieu en zijn alert op manieren waarop we de belasting van het milieu kunnen verminderen. Daarnaast werken we voortdurend aan het uitbreiden en verbeteren van onze inzet op het gebied van het milieu en het klimaat.

Wij willen

  • Onze producten zo vormgeven, dat hun milieueffecten bij de productie, het gebruik en hun vernietigingen worden geminimaliseerd.

  • Grondstoffen, water en energie efficiënt gebruiken om zo onze invloed op het milieu te verminderen.

  • Emissies, afval en uitstoot als gevolg van onze activiteiten beperken.

  • Hoge veiligheidsnormen voor onze werknemers hanteren en een verantwoorde visie op het milieu binnen onze activiteiten bevorderen.

  • Samenwerken met onze leveranciers, klanten en andere parnters om betere milieunormen te realiseren.

  • Voortdurend alert zijn op nieuwe mogelijkheden om de milieugerelateerde kwaliteit van onze producten en productiemethoden te verbeteren, naast wat er redelijkerwijs van ons verwacht wordt.

MILIEU & DUURZAAMHEID IN PRODUCTEN

Dus wat doen we specifiek om je te helpen de meest duurzame keuze te maken als het gaat om badkamermeubels?

Om te beginnen richten we ons alleen op oplossingen die voldoen aan onze hoge kwaliteitseisen - want duurzaamheid is ook een doel op weg naar een duurzamer product.

Daarom bieden we 10 jaar garantie op al onze meubels. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om afzonderlijke onderdelen te repareren of te vervangen, waardoor de levensduur van het meubilair nog verder kan worden verlengd. Dit kan bijvoorbeeld een elektronische driver voor het lampje in de lade zijn of een beschadigd ladefront.

Maar er spelen natuurlijk ook andere elementen mee. Laten we de verschillende assortimenten en productcategorieën eens door een duurzaamheidsbril bekijken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Calidris met gefineerd front
Calidris met glad front

EXCLUSIEF CALIDRIS & HET MILIEU

Calidris meubelen bestaan uit twee verschillende soorten houten panelen - de gefineerde voorkant is gelegd op spaanplaat en de gladde voorkant is een gelakte MDF-plaat. De duurzamere keuze is hier de gefineerde voorkant op spaanplaat. Hier bestaat de spaanplaat voor 2/3 uit gerecycleerd hout. Dit geldt ook voor houten werkbladen en houten planken.

Al het nieuwe hout dat gebruikt wordt in de platen voor Calidris meubelen is afkomstig uit duurzame bosbouw in de EU. 93% van alle houtmaterialen in onze meubelen zijn gecertificeerd met volledige traceerbaarheid, en het doel is natuurlijk 100%. 

DANSANI IS PEFC-GECERTIFICEERD VOOR TRACEERBAARHEID

Dansani A/S is nu PEFC Chain of Custody gecertificeerd. Door PEFC-gecertificeerd hout te gebruiken, ondersteunen we het duurzame beheer van bossen wereldwijd.
 
Tegen 2024 zullen we al onze assortimenten als PEFC-gecertificeerd kunnen aanbieden, en nu al is een aantal van onze Mido+ badkamermeubels als PEFC-gecertificeerd verkrijgbaar. Dit geldt voor Mido+ in warm eiken, pine grijs, grijs mat en zwart structuur.

Luna meubelen hebben 2 soorten afwerkingen, afhankelijk van het decor
A YOU Urban meubel met frontpanelen gemaakt van 2/3 gerecycled hout

DE OPPERVLAKKEN IN YOU & LUNA

Het korpus van alle Luna meubelen (met uitzondering van de meubelen met geïntegreerde handgrepen) bestaat uit gemelamineerde spaanplaat en hetzelfde geldt voor alle Luna fronten in houtdecor. De houten werkbladen van Luna zijn ook gemaakt van spaanplaat - ze zijn gewoon gelamineerd. Voor YOU geldt hetzelfde voor alle korpussen en alle fronten in YOU Urban.

Deze gemelamineerde spaanplaten, die de meerderheid van de bladen in zowel de YOU- als Luna-collecties vormen, bestaan voor 2/3 uit gerecycled hout. Het deel van oude spaanplaten dat niet kan worden hergebruikt bij de productie van nieuwe spaanplaten, wordt verbrand om energie op te wekken voor de productie, dus er gaat niets verloren. 

DUURZAAMHEID IN DE WASTAFEL?

Welke wastafel moet je kiezen als je duurzaam wilt zijn? Bij Dansani hebben we een paar goede suggesties.

Bij de prachtige wastafels en werkbladen van Silestone® wordt 20% van het materiaal gerecycled, wordt 99% van het water dat bij de productie wordt gebruikt gerecycled en komt de elektriciteit uit 100% hernieuwbare energiebronnen, dus we hebben te maken met een leverancier voor wie milieuoverwegingen voorop staan. Silestone® wordt geproduceerd in Spanje.

Porseleinen wastafels zijn de meest gebruikte wastafels, en ze zijn duurzaam en gaan lang mee en kunnen worden gegranuleerd en gebruikt als wegvulling of andere toepassingen zonder het risico op uitloging van gevaarlijke stoffen - en kunnen ook worden gerecycled om nieuwe wastafels te maken,
mits er een retourprogramma is. Dansani's wastafels komen uit China, Italië en Turkije.

Mido+ is goedgekeurd voor gebruik in gebouwen met Nordic Swan Ecolabel

GOEDGEKEURD VOOR BOUW MET NORDIC SWAN ECOLABEL

Verschillende van onze meubelseries zijn goedgekeurd voor gebruik in gebouwen met Nordic Swan Ecolabel volgens criteria van generatie 3. Dit geldt voor de Mido+, Luna & YOU series.

LANGE LEVENSDUUR IS DUURZAMER

Voor Match douches gebruiken we goed en sterk 6 mm veiligheidsglas met de slijtvaste en milieuvriendelijke EasyCare behandeling, en voor de grotere oplossingen in XXL douches gebruiken we 8 mm veiligheidsglas. Een sterk glas gaat vele jaren mee en ons glas is ook getest en voldoet aan de eisen van EN 4428:2015 & EN12150, waaronder stabiliteit en harding.

MILIEU IN DOUCHE OPLOSSINGEN

De profielen in beide doucheprogramma's zijn gemaakt van een sterke aluminiumlegering en bestaan voor 25% uit gerecycled aluminium. Dit biedt ongelooflijke voordelen op het gebied van levensduur, functionaliteit en design, en aluminium kan bijna eindeloos gerecycled worden.

Dansani Corona ovale spiegel

LICHTEN, SPIEGELS & MILIEUOVERWEGINGEN

Alle Dansani lichtbronnen zijn hoogwaardige, energiebesparende LED-lampen die een levensduur hebben van 20 jaar bij 4 uur dagelijks gebruik. En als de lamp voor de laatste keer brandt, kunt u deze eenvoudig demonteren voor milieuvriendelijke en correcte afvalscheiding. Bovendien beperken we het gehalte aan chemicaliën en gevaarlijke stoffen in al onze elektrische apparatuur.

 Alle Dansani spiegels zijn van hoge kwaliteit en gaan daarom lang mee.

MILIEU IN VERPAKKING

Dansani heeft een werkgroep die al onze verpakkingen ontwikkelt en beoordeelt op duurzaamheid.

Onlangs heeft de groep cellofaan geïntroduceerd als vervanging voor polystyreen. Dit betekent dat we polystyreen geleidelijk vervangen door recyclebaar cellofaan in al onze verpakkingen.

Tegelijkertijd verminderen we het gebruik van plastic in de verpakking van spiegels en douchewanden.  

DUURZAAMHEIDSMAATREGELEN: PRODUCTIE

In 2023 installeerde Dansani zonnepanelen op het dak van onze productiehallen. Het systeem kan tot de helft van de elektriciteit produceren die in de productie en administratie wordt gebruikt. We hebben de isolatie verbeterd en het warmteverbruik in onze magazijnen verlaagd, en we winnen warmte terug in onze productiehallen. Daarnaast verminderen we de energieverspilling voor productiemachines.

AFVALSCHEIDING IN DE PRODUCTIE

Bij Dansani zijn we van het sorteren van 8 soorten of fracties van afval naar 16 soorten gegaan. Dit betekent dat we nog meer sorteren in materialen die gerecycled kunnen worden, waardoor de hoeveelheid restafval aanzienlijk afneemt. Dit betekent dat 95% van al het afval kan worden gerecycled.

Milieu-initiatieven in de administratie

MILIEU-INITIATIEVEN OP KANTOOR

Niet alleen in onze productie kijken we naar manieren om ons energieverbruik te verminderen, maar ook in onze administratie. Hier hebben we bewegingssensoren geïnstalleerd die het elektriciteitsverbruik voor het verlichten van kantoorruimtes en tentoonstellingen minimaliseren, en we zorgen ervoor dat pc's en computerschermen worden uitgeschakeld als ze niet in gebruik zijn.

We houden ook ons warmteverbruik in de gaten en controleren onze systemen en temperaturen in de verschillende kantoren.