Energielabel

Energielabel van lichtbronnen - nieuwe regels vanaf 1 september 2021

Alle fabrikanten van lichtbronnen en producten die lichtbronnen bevatten, zijn onderworpen aan de wetgeving inzake het energielabel en moeten per 1 september 2021 een hele reeks gegevens over alle producten hebben ingevoerd in EPREL - het Europees productregister voor energielabelling. Deze informatie is daarmee beschikbaar voor iedereen, zowel consumenten als detailhandelaren, zodat producten met elkaar kunnen worden vergeleken en een weloverwogen keuze kan worden gemaakt. Dansani beschikt uiteraard over alle gegevens en over het nieuwe energielabel, dit alles is toegankelijk door de producten hier op de website te zoeken, van waaruit deze gelinkt zijn aan de EPREL-databank.

Alle klanten van Dansani die onze producten online verkopen met prijzen enz., moeten op dezelfde manier een koppeling maken met de EPREL-databank. Dansani zorgt voor een punch-out met links naar alle relevante artikelnummers.

Energielabel zonder plussen

De energieschaal laat de efficiëntie gemeten in Lumen/Watt zien. De oude schaal, die sinds eind 2019 niet meer hoeft te worden gebruikt, moest worden uitgebreid met A+, A++ en A+++ om de energie-efficiëntie te beschrijven van moderne lichtbronnen, die 6-8 keer efficiënter zijn dan de gloeilampen uit het verleden. De schaal van het nieuwe energielabel is opnieuw geijkt van A tot G voor moderne lichtbronnen. LED-lichtbronnen die vroeger rond A, A+ en hoger scoorden, liggen nu tussen D en G. Dit betekent niet dat ze inferieur zijn geworden - alleen dat de schaal is veranderd om de moderne technologie te weerspiegelen.

MODERNE TECHNOLOGIE EN LICHTKWALITEIT

 

Dansani werkt voortdurend aan de verbetering van onze inspanningen op het gebied van het milieu en heeft de energie-efficiëntie van onze lichtbronnen in 2020 met 20-40% verbeterd door het gebruik van meer geavanceerde technologie. De essentie voor Dansani is een goede gebruikerservaring door middel van licht van hoge kwaliteit dat de kleuren juist weergeeft en zorgt voor welbevinden en gezondheid. Het gaat om kwaliteit van leven.

Dit was geen probleem met de gloeilampen van vroeger die licht verspreiden als de zon, maar met moderne lichtbronnen vergt het veel inspanning om een hoge kwaliteit van licht te garanderen, wat een klein deel van de verlichtingsefficiëntie wegneemt. De toonaangevende kwaliteit van het licht van Dansani is niet af te lezen uit de schaal van het nieuwe energielabel, maar is gedetailleerd gedocumenteerd in de technische datasheet, die ook te vinden is in de EPREL-database. Zo zijn de colour rendering indexwaarden - het vermogen van licht om kleuren correct weer te geven - gedocumenteerd voor alle 15 spectra in de Ra1-15 schaal, en dus niet alleen voor de 9 spectra in de i Ra1-9 schaal, waarvoor met LED-technologie het gemakkelijkst goede waarden kunnen worden bereikt.

Op de website van het Energieagentschap vindt u veel meer informatie en materiaal over de herschaling van het energielabel en EPREL.