Februari 2018

Het perfecte licht in de badkamer

U hoeft voor de verlichting in uw badkamer niet langer meer te kiezen tussen sfeerverlichting of taakverlichting. U kunt nu namelijk beide opties realiseren.

In het ’s winters donkere Scandinavië hebben licht en verlichting altijd een grote rol gespeeld. Het maakt een wereld van verschil, wanneer verlichting lijkt op daglicht en wanneer de verlichting op gezellige plekjes in huis is ontworpen om de juiste sfeer te creëren tijdens lange, donkere winteravonden. Maar licht is meer dan alleen zicthbaarheid en sfeer; het heeft veel invloed op de hersenen en kan bepalend zijn voor uw humeur en uw nachtrust.

Waar onderzoekers en ontwerpers decennialang hebben gewerkt aan goede verlichting in de meeste ruimtes in huis, is er beduidend minder aandacht geweest voor de badkamer en zijn bijzondere uitdagingen. Want hoe zorg je voor de perfecte verlichting in een ruimte, waar de behoefte van het ene op het andere moment radicaal kan veranderen en waar veiligheidsmaatregelen vanwege vocht voor beperkingen zorgen?

 

Uw kleding matcht niet als …

Dansani is een designproducent, die de afgelopen jaren in Denemarken de uitdaging is aangegaan om de perfecte verlichting voor de badkamer te ontwikkelen.

- De grote uitdaging is dat onze behoeften in de badkamer extreem verschillend zijn. Als we naar bed gaan, hebben we warm, gedempt licht nodig dat de natuurlijke productie van slaaphormonen in onze hersenen niet verstoort. Ook als we net wakker zijn vinden we gedempt licht fijn. Maar we moeten ons natuurlijk wel opmaken, scheren of ons ervan vergewissen dat onze kleding matcht. Daarom hebben we verlichting nodig die zoveel mogelijk lijkt op daglicht, legt Rasmus Kjær, CDO bij Dansani, uit.

Als u ook wel eens heeft meegemaakt dat u van huis ging en later ontdekte dat u teveel make-up op had of dat de kleuren in uw kleding niet matchten, ook al zag dat er thuis wel zo uit, dan komt dat meestal doordat de verlichting in uw badkamer warmgeel is en niet op daglicht lijkt.

 

U mist details als …

Als u ervaart dat u details over het hoofd ziet in de spiegel, komt dat hoogstwaarschijnlijk omdat het in uw badkamer ontbreekt aan ambient verlichting.

- Ambient light is ontzettend belangrijk voor uw ogen. Alleen een goed verlichte spiegel is niet voldoende. Het is namelijk belangrijk dat het rondom de spiegel niet te donker is, want daardoor moeten uw pupillen hard werken en zich voortdurend vernauwen en verwijden. Dat is inspannend voor de ogen en zorgt ervoor dat u details niet goed kunt zien. Daarom is het enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat de hele badkamer goed verlicht is, zegt Rasmus Kjær.

 

De grootste uitdaging

Dansani heeft een hele serie toepassingen ontwikkeld, die alle aspecten van de badkamer omvatten. Van daglichtlampen rond de spiegel tot prettig ambient light voor indirecte verlichting in kasten en lades. Door de intrede van de LED-technologie zijn de mogelijkheden verveelvoudigd, maar één ding bleef Rasmus en zijn collega’s uitdagen:

- We hebben vele uren besteed aan het onderzoeken van en discussiëren over de juiste sterkte en toon van ons licht. Welke oplossing we ook kozen; er zou altijd sprake zijn van een compromis ten opzichte van de vele verschillende behoeften die men in de badkamer heeft. Tegelijkertijd verschillen de voorkeuren per persoon, waardoor we geen andere manier konden bedenken dan verschillende producten te maken.

 

Nu kun je gewoon op een knop drukken

Maar ook voor die uitdaging bleek de snel ontwikkelende LED-technologie een oplossing te hebben. Het is nu namelijk mogelijk dat Dansani zijn klanten zelf het licht kan laten regelen. Niet alleen de sterkte, maar ook de toon van het licht, dus of het warm of koel moet zijn.

- De LED-technologie en de bediening daarvan zijn zo geavanceerd geworden, dat je tegenwoordig zowel de sterkte als de kleur van het licht nauwkeurig kunt regelen. Dat betekent dat u nu in bad kunt liggen bij het schijnsel van kaarslicht en zich daarna met een druk op de knop kunt opmaken in helder daglicht, zegt Rasmus Kjær.